perjantai 24. elokuuta 2012

Arvostelu: Tohtori Outolempi Eli: Kuinka lakkasin huolehtimasta ja opin rakastamaan pommia (1964)

"Herrat, ette voi tapella täällä! Tämä on sotahuone!" Tältä kuulostaa yksi 1900 -luvun parhaista komediaelokuvista. Tohtori Outolempi. Ihmiset puhuvat paljon, että Stanley Kubrick ei osaa tehdä kunnollista komediaa. Heille voidaan todistaa, että nämä ovat pahasti väärässä. Tohtori Outolempi on täynnä pilkkaa ja satiiria Amerikkalaisten yhdintuhon ja kommunisminpelkoa kohtaan.
Stanley Kubrick ja Terry Southern loivat elokuvaan joukon absurdeja hahmoja, jolla jokaisella on oma vinksahtanut kuvansa ja pakkomielteensä. 
Tekniset tiedot:

Tuot.Vuosi:1964
Ohjaaja: Stanley Kubrick
Pääosissa: Peter Sellers, George C. Scott, Sterling Hayden
Käsikirjoitus: Stanley Kubrick, Terry Southern, Peter George (Peter Georgen romaanista "Red Alert")
Musiikki: Laurie Johnson
Kesto: 1h 33 min

Tohtori Outolempi keskittyy kolmeen paikkaan, joista missään ei tiedonvälitys toimi:
"Kallisarvoisiin ruumiinnesteisiin" pakkomielteen kehittänyt Kenraali Jack Ripper (Sterling Hayden) lähettää joukon B-52 pommikoneita hyökkäämään Neuvostoliittoon. Hän itse lukittautuu toimistoonsa avustajansa, Britannian RAF -kapteenin Lionel Mandraken (Peter Sellers)  kanssa ja sammuttaa kaiken tiedonvälityksen tukikohtaan.
Majuri "King" Kong johtaa erästä laivueeseen kuuluvaa B-52 pommikonetta ja saatuaan käskyn, hän sulkee tiedonvälityksen, etteivät "vihollisten" sekaantuvat viestit pääsisi läpi ja sekottaisi miehistöä. Miehistön mukana on mm. james Earl Jones ensimmäisessä roolissaan.Pentagonissa, presidentti Merkin Muffley (Sellers), koittaa kaikkensa, että saisi hyökkäyksen Neuvostoliittoon peruttua. Häntä avustavat mm. Kommunisteja vihaava kenraali Buck Turgidson (George C. Scott), Neuvostoliiton suurlähettiläs (Peter Bull) ja natsitohtori Tri. Outolempi (Sellers).
Lopulta paljastuu, että jos Neuvostoliiton maaperään pudotetaan atomipommi, kytkeytyy päälle Neuvostoliiton "Tuomionpäivän laite", joka tuhoaa kaiken elävän maan päältä. Presidentti Muffley yrittää saada juhlissa humaltunutta, Neuvostoliiton presidentti Kissoffia ampumaan kaikki koneet alas, mutta kuten suurlähettiläs sanoi: "Presidenttimme on kansan mies, mutta hän on mies." Nämä kaikki tapahtumat tapahtuvat Ken Adamin luomissa, loistavissa lavasteissa ja lopulta kaikki huipentuvat Majuri Kongiin rastastamassa 50 megatonnin ydinpommin päällä ja Tri. Outolempeen, joka koittaa taistella, ettei hänen kätensä nousisi natsitervehdykseen.
Tohtori Outolempi on käsittämättömän hyvin tehty mestariteos. Varsinkin Peter Sellersin kolme hulvatonta roolisuoritusta. Presidentti Muffleynä, Mandrakena ja Tri. Outolempenä. Tohtori Outolempi yrittämässä estää kättään kuristamatta tätä ja nousemasta natsitervehdykseen. Itse Outolempi on Kubrickin kunnianosoitus Metropolis -elokuvalle ja tämän hullulle tiedemiehelle: Rotwangille. Kongin pommillaratsastus varsinkin on jäänyt elokuvahistoriaan ja sitä onkin parodisoitu lukemattomia kertoja.
Tohtori Outolempi on yksi usean elokuvan nippu, jonka Kubrick jakoi myöhemmin useisiin osiin. Mm. Kellopeliappelsiinissa, 2001: Avaruusseikkailussa ja Full Metal Jacketissa on osia tästä elokuvasta, mutta missään hän ei ole onnistunut, niinkuin Tohtori Outolemmessä.

Pisteet: 5/5

2 kommenttia:

  1. Haluaisin tietää elokuvan tunnuskappaleen nimen ja mistä sen saa?

    VastaaPoista
  2. no, jos se vielä 2017 kiinnostaa, tunnusmusiikki on "Johnny goes marching home", ja elokuvan versio löytyy esimerkiksi youtubesta haulla "Dr. Strangelove bomb run"

    VastaaPoista

Olisitko kiltti ja jättäisit kommentin? Luen ne kaikki ja vastaan parhaani mukaan. Olisin erittäin kiitollinen. Kiitos!