torstai 9. elokuuta 2012

Esittelyssä: Raid (TV -sarja ja Elokuva)

Muistatteko vuotta 2000-2001? Minä en muista paljoa, mutta sen muistan, että silloin esitettiin sellaista sarjaa, nimeltä Raid. Olen myöhemmin saanut tietää, että tämä kotimainen, 12 -osainen TV -sarja on yksi Suomen kaikkien aikojen katsotuimpia TV -sarjoja. Keskimäärin sitä seurasi joka maanantai 1,2 miljoonaa katsojaa. Se on 20% Suomen kansalaisista. Otetaan vertailukohdaksi Jenkit. Jenkeissä 20% väestöstä olisi noin 60 miljoonaa ihmisitä. Vertailuna, American Idolilla on ollut maksimissaan 36 miljoonaa katsojaa. Pientä triviaa naposteltavaksi.
Taustoista sen verran, että Raid oli aluksi rikostoimittaja Harri Nykäsen rikosdekkarisarja, johon sarjan tekemisen aikoihin kuului 3 kirjaa. Raid, Raid ja paperiansa ja Raid ja lihava mies. Sen jälkeen, kun sarja oli tehty, muuttui Raid kirjana ihan joksikin muuksi. Ensimmäiset kirjat olivat vain kokeilua ja neljännessä kirjassa, Raid ja mustempi lammas, oli Raid -jatkumo muuttunut aivan toisenlaiseksi. Lopulta viimeisissä Raid -jatkumon kirjoissa, oli niillä aivan oma tarinansa, kuin sarjalla ja elokuvalla. Ja muutama vuosi sitten, ilmestyi Harri Nykäsen ja Jarkko Sipilän yhteistyönä CrimeTime -sarjaan kuuluva teos, Paha, paha tyttö, joka ei varsinaisesti liittynyt alkuperäisiin kirjoihin tai elokuvaan, vaan periaatteessa sekoitti pakkaa vielä entisestään.

Raid TV -Sarja (2000)
Raid on TV -sarjana yksi kaikkien aikojen suosikkisarjojani. Se oli erittäin hyvin kirjoitettu, ohjattu ja ennenkaikkea näytelty. Siinä esiintyi Suomalaisen näyttelyn huippukaartia ja oli yksi kaikkien aikojen viihdyttävimpiä TV -sarjoja, mitä suomessa on ilmoille päässyt. Mikään sen jakso ei langennut toistamaan samaa, vaan jokaisessa jaksossa oli jotain uutta. Tietysti ensimmäiset 2 jaksoa vähän laahasivat, mutta sen jälkeen sarja alkoi nousta aivan uusiin korkeuksiin. Ensimmäisissä jaksoissa vasta esiteltiin hahmoja. Ja se tehtiin kunnolla, että myöhemmistä vaiheista saataisiin paljon, paljon enemmän irti. Sarja myös esitteli joukon viittauksia lännenelokuviin, kuten Huuliharppumetsästäjään ja Dollari -trilogiaan. mm. Kun Raid lähtee Venäjälle sarjan viimeisessä jaksossa, Tarja kysyy tältä:

"Tuletsä takasin?"
"Jonakin päivänä." 
Tämä on suora viittaus Huuliharppukostajan loppuun.

Toinen esimerkki:
Kun komisario Jansson antaa omalle vasikalleen rahaa tunnistuksesta 100 markkaa, sanoo Suvela:
"Noin vähän?"
"Juudas sai vaan neljäkymppiä." Tämä oli myöskin Huuliharppukostajassa. "Juudas tyytyi 4970 vähempään." Tietysti kaikkia ollaan vähän muutettu kopiointioikeuksien takia, mutta silti.
 Raidia on verrattu usein Clint Eastwoodin "Nimettömään Ratsastajaan" tai Charles Bronsonin "Huuliharppukostajaan". Raid sisältää myös valtavan määrän sutjakkaita heittoja ja hauskoja lainauksia. 

"Mikset ammu?"
"Osaan jo."

[Sundman tarjoaa pizzaa Raidille. Raid kieltäytyy]
"Eikö maistu?"
"Roskaruokaa."
"Jos maailma on paskaa, niin täytyy syödä sontaa. Että pystyy orientoitumaan."

"Kaikkihan me täällä puhallamme yhteen hiileen."
"Välillä tuntuu, että joku kusee siihen."

Näitä on niin paljon, että niistä saisi oman kirjansa. Lisäksi Raidin Facebook -sivustolla on monia mahtavia lainauksia, mitä ihmiset ovat lisänneet meidän iloksemme.
Jaa, te haluatte varmaan kuulla, mistä tämä kertoo?

Raid sijoittuu määrittelemättömään nykyhetkeen, jossa kaikki on luisumassa multikansallisten yhtiöiden käsiin. Sarja varsinaisesti alkaa, kun Helsingin rikospoliisin, komisario Eero Janssonin (Oiva Lohtander näyttämässä parastaan) kollega ja ystävä ammutaan kesken TV -lähetyksen. Samaan aikaan, kun Jansson tutkii murhaa, saapuu hiljainen ja laskelmoiva, alamaailman Torpedo, Raid (Kai Lehtinen) Ruotsista ystävänsä Uki Kukkamaan (Esko Salminen) pyynnöstä. Uki haluaa tietää, kuka tappoi hänen tyttärensä, vaikka hän tekikin itsemurhan. Raidilla oli aikaisemmin suhde Ukin tyttären kanssa, mutta Uki itse ei sitä hyväksynyt. Raid lähti Ruotsiin, mahdollisimman kauas Ukin tyttärestä.
Etsiessään murhaajaa, Raid palaa yhteen vanhojen Ruotsin tuttujensa, Marabou -jengin, kanssa. Tähän kuuluvat mm. Pornokauppias Sundman (Juha Muje loistavassa roolisuorituksessaan) ja asekauppias Takamäki (Kari Sorvali) auttavat omalla tahollaan Raidia löytämään syyllisen. Raid joutuu myös painimaan hänelle vaikean tunne-elämän kanssa, kun hän tapaa äärivasemmistolaisen nakkikioskin myyjän, Tarjan (Mari Rantasila), joka ei millään meinaa saada selvää, mikä tai kuka Raid oikeasti on. 
Samaan aikaan, ilmestyy Janssonille tutkimuksissa lisää ruumiita. Lisäksi hän kamppailee potenssinsa kanssa ja hänen alaisensa, Hannu "Hopo" Huusko (Pekka Huotari) ja Susisaari (Kirsti Väänänen) painivat omien ongelmiensa kanssa. Lopulta kaikki merkit alkavat vetää tarinaa kohti suuryhtiö Esconia ja tämän yhteistyökumppaneita kohden. Ja lopussa kaikki tarinat kohtaavat ja kaikki päättyy lopulta hyvin. 
Sarjassa puhutaan hyvin paljon taloudesta, rahasta, politiikasta ja kaikesta muusta, mikä Suomalaisia kiinnostaa ja se teki tästä niin vetoavan sarjan Suomalaista kansaa kohtaan. Raidissa tapahtuu ehkä kahden jakson välein jotain jännää, mutta siinä välissä ei periaatteessa ole mitään, mutta se on tehty niin loistavasti, että se ei haittaa, vaikka sarjassa ei tapahdu mitään. Riittää, että jokaisessa jaksossa tapahtuu joku pieni muutos. Ja kaikki hahmot elävät omaa elämäänsä. Sarja alkaa niputtua yhteen vasta viimeisillä hetkillä ja kun sarja liikkuu talvesta kesään, huomaa itsekkin huojentuvansa kevään ja kesän tullessa, koska ollaan yhä lähempänä loppuratkaisua. Lisäksi tämän sarjan musiikit olivat aivan omaa luokkaansa. Ne ovat aivan uskomattomat. Rauhallista, helposti muistettavaa ja joka ei kuitenkaan jää päähän soimaan. Todellista laatuviihdettä Suomen televisiossa.

Sitten se toinen, heikompi osapuoli.

Raid -elokuva (2003)Okei, siis Raid oli siis sarjana huima menestys. Mitä tehdään, kun on suuri menestys. Tehdään elokuva. Aivan niin. Raidista tehtiin myös elokuva ja koska vanha idea oli jo käytetty, päätettiin sitä muuntaa hieman ja  jatkaa siitä, mihin edellisessä osassa jäätiin hahmojen tunne-elämän puolella. Tässä aika hyppäsi vain kaksi vuotta eteenpäin. Elokuva ei ollut niin hyvä, kun se oli sarjana. Mutta syynä ei ollut se, että aihe olisi kulunut. Ehei. Raid on teemana oikea runsaudensarvi, mutta sitä pitää vain käyttää kunnolla. Tässä elokuvassa se ei onnistunut niin hyvin. Aiheet pysyvät melkolailla samoina. Jansson tappelee saadakseen keppinsä heilumaan ja Huusko tappelee naisasioittensa kanssa.
Raid palaa Tarjan pyytämänä takaisin Suomeen ja joutuu heti kohtaamaan todellisuuden, että Tarja on kuollut. Hän kuoli tulipalossa, jossa poltettiin samalla vasemmistolaislehti. Tuhopolton takana on jälleen yksi iso kiho. Liikemies, joka koittaa ostaa Suomen energiayhtiön heti sen jälkeen, kun hän on ostanut Vattenfallin Ruotsista.
Raid saa selville, että Tarja ei ole kuollut, vaan pääsi pakoon ajoissa ja löytää Tarjan majakasta, jossa hän kohtaa myös muutaman pikkurikollisen, jotka eivät ole ongelma Raidille. Tarja ei ole tässä versiossa niin poliittinen, kuin hän oli sarjassa, mikä oli vähän harmi. Nyt hänet kuvattiin prinsessana pulassa, jolloin hän ei ollut se sama, vahva nainen, joka hän oli TV -sarjassa. Elokuva myös painotti enemmän toimintaan, kuin draamaan, mikä on ymmärrettävää, koska nyt tehtiin elokuvaa, eikä sarjaa.
Juoni on periaatteessa sama: Jansson aloittaa pienestä surman tutkimisesta ja Raid ystävän pyynnöstä. Elokuvassa vain oli se, että hahmot pysyivät turhan lähellä toisiaan. Ei ole kunnollista kahta erillistä tarinaa, jotka nitoutuisivat lopussa, mutta silti. Elokuva on ihan viihdyttävä, vaikka siinä ei olekkaan niin paljon viittauksia ja hyviä heittoja, kuin TV -sarjassa. Molemmille kannattaa antaa mahdollisuus, sillä molemmat ovat Suomen historian parhainta tuotosta.

Ja kyllä, olen lukenut kaikki Raid -kirjat, katsonut sarjan useampaan otteeseen ja elokuvan ainakin 20 kertaa.

11 kommenttia:

 1. Minä en seurannut Raidia kun se alunperin tuli televisiosta, vaikka muistankin sen saaneen kovasti kehuja. Sehän oli jollain jenkkiläisellä kaapelikanavallakin esitettynä tuon kanavan katsotuin ohjelma ja kuulemma ainoa sarja jolle ostettiin lisäesityskertoja.

  Jossain vaiheessa sitten katsoin tuon elokuvan ja yllätyin siitä kuinka helposti siihen pääsi sisälle sarjaa näkemättä ja sen innoittama tuli sitten se sarjakin käytyä läpi.

  Ei se nyt suosikkeihin lukeudu, mutta ymmärrän kyllä sen suosion ja koska en aikoinaan bongannut noita Huuliharppukostaja-viittauksia, niin nyt tekee mieli katsoa se uudestaan niiden vuoksi.

  VastaaPoista
 2. Raid sisältää sarjaansa aivan käsittämättömästi viittauksia lännenelokuviin. Periaatteessahan tämä sarja on lännensarja, mutta ainoastaan Suomen oloissa. On olemassa pahaa rikollista, hiljainen ja kova päähenkilö, joka ei ole sen parempi, kuin tämä "pääpahis" sekä myös puhdas ja hyvä naispäähenkilö.

  Itsekkin olen kuullut siitä, että eräällä Amerikkalaisella ei-kaupallisella kaapelikanavalla sarjaa näytettiin, ja että ihmiset pitivät siitä.

  VastaaPoista
 3. Kiitokset lämpimistä sanoistasi. Eksyin tänne kun etsin jotakin muuta, kuten Raid. Olen se heppu, joka ohjasi ja toisena käsikirjoitti nuo esittelemäsi Raidit. Olen kanssasi samaa mieltä, sarja oli parempi kuin leffa. Ihmettelen miten olet jaksanut katsoa sen 20 kertaa? Näin kollegana sitä ilahtuu kun löytää elokuva-alan opiskelijan, joka on nähnyt muutakin kuin Batmanin ja Matrix-trilogian. Olet katsonut Leonesi tarkkaan. Oikein osuivat nuo kommenttisi. Leffan alkutekstien idean kitaran kielistä varastin Howard Hawksin Rio Lobosta. Hawks itse oli niin hyvä että hänelle riitti se, että hän varasti itseltään ja muutaman jutun John Fordilta.
  terv. Tapio Piirainen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tehkää lisää elokuvia tai uusi sarja!
   T: ikuinen RAID-fani

   Poista
 4. Minulla on parhaillaan menossa noin kymmenes kerta kun katson tuota sarjaa. Meillä on vaimoni kanssa rituaali, että katsomme sarjan ja leffan joka kesä. Pari-kolme kertaa katsoin silloin ihan 2000-luvun alussa. Muistan suurimman osan näyttelijöiden repliikeistä jo ulkoa, mutta silti joka kerta katsoessa löytää jotain uutta.

  Sarjan hahmot ovat toteutukseltaan aivan loistavia. Jansson, Perse-Arska, Uki, Sundman, Takamäki, Raid... Ratsumies, Mussukka... Roolit istuvat näyttelijöilleen niin, ettei millään voisi kuvitella tilalle ketään muuta.

  Kiitos Tapio Piiraiselle tästä sarjasta ja miksei leffastakin, vaikka jaan kyllä mielipiteen siitä, ettei se pärjää vertailussa sarjalle.

  Löysin muuten tämän blogisivun hakiessani sarjan tunnaria jotta opettelisin melodian kitaralla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo juuri, että näyttelijävalinnat ovat onnistuneet täydellisesti, on aivan totta. Olen kuullut, että Juha Muje tunnettiin jossain vaiheessa paremmin pornokauppias Sundmanina, kuin Juha Mujeena.

   Poista
 5. Tämän parempaa sarjaa ei ole koskaan tehty Suomessa tuskin tullaan tekemäänkään. Sarja ja elokuva tulee nykyään katsottua keskimäärin kerran vuodessa. Hiljaa mielessä olen kaikki nämä vuodet toivonut uutta elokuvaa.

  VastaaPoista
 6. Sarja oli kerta kaikkiaan ainutlaatuisen hyvä. Eikä pidä unohtaa, että upposi myös syvälle yhteiskuntaan muiden ansioidensa lisäksi. Tekijäporukkaan kuului muistaakseni myös professori ja psykohistorioitsija Juha Siltala,jolla lienee ansionsa sarjan sisältämään yhteiskuntakritiikkiin.

  VastaaPoista
 7. Sarja oli kerta kaikkiaan ainutlaatuisen hyvä. Eikä pidä unohtaa, että upposi myös syvälle yhteiskuntaan muiden ansioidensa lisäksi. Tekijäporukkaan kuului muistaakseni myös professori ja psykohistorioitsija Juha Siltala,jolla lienee ansionsa sarjan sisältämään yhteiskuntakritiikkiin.

  VastaaPoista
 8. ''ampuja ei ole vielä mies, ei nainen, eikä edes koulutettussimpanssi ..''
  musiikit kylläkin jää soimaan päässä,. harmi että kaikkia teemoja esim. janssonista ei ole soundtrackissä, ainakaan minkä löysin spotifystä..
  kun sarja tuli tv:stä, katottiin veljen kans huoneen ovi lukossa ja kännykät äänettömällä.
  on niin laatusarja kaikkineen että, varsinki nyt kaikki kirjatki luettuani, toivosi että niistä olis vaikka toinen tuotantokausi.
  Elokuvaan toi oikein piristävän lisän korjaamon mehtonen, paavo pentikäinen, joka istui porukkaan mahtavasti.
  vielä yksi moneen kertaan katsottu on crime time dekkari- ilta jossa kai lehtinen ja harri nykänen käsittelevät raid- aihetta, mainio löytö tubesta.

  VastaaPoista
 9. Olen 99% samaa mieltä, että sarja on yksi kaikkien aikojen parhaista suomalaisista sarjoista. Monessakin mielessä; tunnelma ylipäätään, näyttelijöiden suoritukset, kuvaukset, ohjaus, yhteiskuntakritiikki, ym...mutta... Loppu ei ollut onnistunut. Loppua kohden sarjan tunnelma tiivistyi, mutta itse lopetusjakso oli lässähdys. Siitä tuli tunne, että klousataan tämä nyt jotenkin...

  VastaaPoista

Olisitko kiltti ja jättäisit kommentin? Luen ne kaikki ja vastaan parhaani mukaan. Olisin erittäin kiitollinen. Kiitos!