tiistai 11. syyskuuta 2012

Movie Monday: Disney VillainsMovie Mondayn tämän viikon tehtävä oli listata suosikki Disneyn Pahiksista... Ja päädyin siihen, että oma suosikkini on suosikki Disney -elokuvasta. Mikä kyseessä on? Noh, Herkules ja pahis tästä elokuvasta on Hades, manalan hallitsija.Jotkut saattavat pitää Herkulesta vähän typeränä valintana suosikki Disney -elokuvana. Eihän se ole yhtä suosittu, kuin muut Disneyn elokuvat, mutta se on aivan yhtä viihdyttävä. Rocky -elokuvien hengessä ja jotenkuten uskollisuuttaan alkuperäiselle mytologialle pitävänä elokuvana, se on mielestäni loistava. Tähän saattaa vaikuttaa se, että rakastin tätä elokuvaa lapsena, mutta jos nyt katsoisin sen, ei se saattaisi vaikuttaa enään niin hyvältä.
Muistan, kun omistimme tämän elokuvan VHS -nauhalla. Kulutin nauhan melkein puhki, mutta en ihan. Sielä se vielä on, kotona laatikossa homehtumassa. Viettämässä eläkepäiviään.
Tähän kohtaan haluaisin korjata muutamia väärinymmärryksiä Herkules -elokuvan ja alkuperäisen Herakleen -mytologian välillä.

Puhdistetaan mainetta!

Okei... Näitä on tooodella paaaljon, mutta keskitytään olennaisimpiin.

1. Herkuleksen alkuperäinen nimi on Herakles. Herkules on  taas tämän sankarin Roomalainen nimi.
2. Herakles oli puolijumala sen takia, että hänen äitinsä oli kuolevainen, Alcemene, joka sai Herakleen, koska Zeus oli pukeutunut Alcemeneen mieheksi, sillävälin, kun Alcemeneen oikea aviomies oli sotimassa. Hera, joka oli Zeuksen vaimo, vihasi Heraklesta tämän takia, ja pisti hänet tappamaan perheensä, jonka jälkeen hänestä tehtiin orja kuningas Eurystheukselle. Tänä aikana hän joutui suorittamaan 12 vuoden aikana 12 urotekoa. Nämä uroteot näkyvät elokuvassa, mutta niihin ei keskitytä niin paljoa.
3. Herakles, tai Herkules, ei omistanut lentävää hevosta, Pegasusta. Pegasus oli sankari Perseuksen (hihihi) hevonen, joka ilmestyi kuolleen Gorgon kaulasta sen jälkeen, kun Perseus oli tappanut tämän. Itse asiassa, Perseusta enemmän Pegasosta käytti Bellerofon, joka tappoi Pegasoksen selästä käsin Khimairan. Näistä ainoastaan Perseukseen viitataan ja häneenkin vain lauseella.
4. Hades. Kyllä, Hadeksessa on virheitä. Hades ei ollut paha jumala. Ei alkuunkaan. Jumalista Pahin oli Poseidon, joka oli meren ja hevosten jumala, jos siis mytologiaan on uskomista. Hades oli rauhallinen ja hän omisti kypärän, joka teki näkymättömäksi, sekä kaksipäisen talikon. Kypärän hän sai Kykloopeilta lahjaksi. Hadeksen vaimo oli Persefone, joka oli maan hedelmällisyyden jumalattaren, Demeterin, tytär.


MYTHOLOGY TIME!

- Grandpa! Tell us a story!
Persefone oli maan hedelmällisyyden jumalattaren, Demeterin, tytär. Hän oli piilottanut Persefonen muilta jumalilta, etteivät nämä voisi nähdä häntä. Hades kuitenkin näki Persefonen, kun tämä oli poimimassa kukkia ja kantoi tämän manalaan mukanaan. Demeter oli niin surullinen, että koko maailma muuttui hedelmättömäksi. Zeus kuitenkin määräsi Hadeksen palauttamaan tyttären äidilleen, jolloin Hades huiputti vaimonsa syömään neljä granaattiomenan siementä, joka tarkoitti, että Persefonen oli pakko palata joka vuosi neljäksi kuukaudeksi manalaan, jolloin tämän äiti suri tätä niin paljon, että maa oli hedelmätön ja tämä tarkoitti talvea koko maailmaan. 

Ja päätämme tämän informaatiopommin kevennykseen:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisitko kiltti ja jättäisit kommentin? Luen ne kaikki ja vastaan parhaani mukaan. Olisin erittäin kiitollinen. Kiitos!