lauantai 1. syyskuuta 2012

QTSV: Reservoir Dogs (1992)


Olen kertonut tämän tarinan ennenkin, mutta kerron sen uudestaan:
Quentin Tarantino oli ennen elokuvauraansa fanaattinen videointoilija eräässä videovuokraamossa. Eräs asiakas kyseli häneltä eräänä päivänä elokuvaa ”Au revoir les elefants” (Näkemiin lapset). Mutta asiakas ei vain muistanut nimeä ja viittasi elokuvaan: ”Se Reservoir Dog -elokuva.” Quentin Tarantino ihastui nimeen niin paljon, että päätti ottaa sen ensimmäisen elokuvansa nimeksi. Tarantino oli kyllä tehnyt jo muutaman lyhytelokuvakäsikirjoituksen, joista myöhemmin muovautuisi ”Pulp Fiction”, mutta ennen sitä, olisi vuorossa Reservoir Dogs.
Voin vain sanoa, että tämä elokuva on loistava:Tekniset tiedot:
Alkuperäinen nimi: Reservoir Dogs
Tuot.Vuosi: 1992
Ohjaaja: Quentin Tarantino
Pääosissa: Harvey Keitel, Tim Roth, Michael Madsen, Steve Buscemi, Chris Penn
Käsikirjoitus: Quentin Tarantino, Roger Avary
Musiikki: Useita
Kesto: 1h 37min

Reservoir Dogs alkaa mitä koukuttavimmalla alulla. Quentin Tarantinon cameo -roolilla, jossa hän kertoo hälinän ympärillä siitä, mitä ”Like Virgin” oikeasti tarkoittaa.
This man is like a sex machine. I mean day, night, morning. Dick, dick, dick, dick, dick, dick, dick, dick, dick, dick, DICK. I mean, he's like Charles Bronson in the ”Great Escape”. Man he's diggin' tunnels.”
Sitten kohtaus siirtyy riitaan juomarahasta. Pitäisikö antaa juomarahaa, vai ei? (Amerikassa on kirjoittamaton sääntö: Aina tippaa, koska juomaraha muodostaa 80% tarjoilijoiden palkasta)
You know what this is? This is the world's smallest violin playin' for the waitresses.”
Koko alkukohtaus on itsessään jo arvostelun veroinen. Kaikki sujuu niin pehmeästi ja liukkaasti. Näyttelijät ovat kaikki äärimmäisen karismaattisia ja jos kohtaukseen kiinnittää yhtään huomiota, saa se kenet tahansa koukkuun, eikä katsomista vain voi jättää kesken.Elokuvan juoni on nokkelan yksinkertainen. Pieleen menneen timanttiryöstön jälkeen henkiin jääneet alkavat epäillä toisiaan. Kuka tahansa saattaa olla rotta poliisille. Lisäksi kun on vielä yksi, jota on ammuttu mahaan ja paikalle halliin tuodaan vielä poliisikin kuulusteltavaksi. Ai että, mitä viihdettä!
Mutta se ei vielä riitä, että on nokkela juoni ja hyvä käsikirjoitus. Ei suinkaan. Huolella valitut näyttelijät ja loisto-ohjaus tekevät Reservoir Dogsista erään 90 -luvun parhaimmista elokuvista. Uransa parhaimpiin kuuluvia roolisuorituksia tekevät mm. Harvey Keitel Mr. Whitena, Tim Roth Mr. Orangena ja Michael Madsen hypnoottisen psykopaattisessa roolissaan Mr. Blondena. Myös Steve Buscemi tekee loistavan roolisuorituksen neuroottisena Mr. Pinkinä ja Chris Penn ja Lawrence Tierney ovat hyviä rooleissaan isänä ja poikana. Reservoir Dogsien musiikkikin on vain nerokas. Ei kalliita säveltäjiä, vaan 70 -luvun klassikoita, kuten ”Stuck here In the middle with You” ja ”Harvest Moon” vain tuntuvat sopivat loistavasti Reservoir Dogsin äänimaailmaan.
Elokuvan ainoa huono puoli vaikuttaa olevan sama, mikä jokaisessa Quentin Tarantinon elokuvassa on, eli juoni on löyhä ja lyhyt, mutta sen Tarantino korvaa armottoman hyvällä dialogilla ja uskomattomalla ohjaajantyöllään, jolla hän saa näyttelijät vaikuttamaan aivan loistavilta.

Pisteet: 5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisitko kiltti ja jättäisit kommentin? Luen ne kaikki ja vastaan parhaani mukaan. Olisin erittäin kiitollinen. Kiitos!